2023 ‘te Takip Edilmesi Gereken Web3 Trendleri


0

AI (Yapay Zeka) ile ilgili son zamanlardaki tüm vızıltılarla birlikte, şu anda Web3 alanında meydana gelen pek de bariz olmayan trendler hakkında konuşmanın zamanı geldi.

Kripto ve DeFi 2022’de eridi, ancak Web3’teki talep daha yeni ilgi görmeye başlıyor. Son on iki ayda, Web3 ile ilgili aramalara olan ilgi, 2021’in sonundaki zirveden %30’un altında kaldı ve bir sonraki yükseliş trendi yolda olabilir.

2023 Yılı için 9 Adet WEB3 Trendi

Aşağıda, şu anda ivme kazanan ve 2023 sektör büyümesinin bir parçası olacak olan Web3 trendlerinden 9’unun (+ bir ekstra) listesi bulunmaktadır.

  1. Social DeFi
  2. DeFi/Kripto Risk Sigortası
  3. NFT Likidite Araçları
  4. DEX İçin Gelişmiş Ticaret Araçları
  5. UX Dostu DeFi Getiri Uygulamaları
  6. Move-to-Earn Uygulamalarının Yükselişi
  7. Popüler Marka NFT’leri
  8. Şeffaflık
  9. Market Konsolidasyonu
  10. Mevzuata uygunluk

Her birinin ayrıntılı dökümü için okumaya devam edin.

1. Social DeFi (Sosyal Merkeziyetsiz Finans Uygulamaları)

Kripto doğası gereği anonimdir, ancak bu onun anti-sosyal olması gerektiği anlamına gelmez. İnternetin ilk günlerinden beri, insanlar kendilerini çevrimiçi olarak tanıtmak için takma adlar kullandılar. Benzer şekilde, Web3’te 0x… adresleri kripto para cüzdanlarını tanımlamak için kullanılır.

Mevcut adresler, insanların hatırlaması ve belirli bir kişi veya şirketle ilişkilendirmesi zor olan, genellikle uzun, karmaşık harf ve sayı dizileridir.

Ham bir 0x… adresi ile bir kişinin internetteki kimliği arasındaki bu sosyal bağlantı eksikliği, “sosyal DeFi” olarak bilinen merkezi olmayan finansta (DeFi) yeni bir şubenin gelişmesine yol açtı.

Social DeFi, insanların kripto para birimini kullanarak birbirleriyle bağlantı kurmasını ve etkileşim kurmasını kolaylaştırmayı amaçlayan bir dizi uygulama ve platformu ifade eder. Sosyal DeFi’nin kritik özelliklerinden bazıları şunlardır:

  • Kişiselleştirilmiş 0x adresleri: DeBank ve ENS gibi uygulamalar, kullanıcıların 0x adreslerini bir kullanıcı adı gibi daha okunabilir bir şeyle kişiselleştirmelerine olanak tanır. Bu, insanların birbirlerinin cüzdanlarını tanımasını ve hatırlamasını kolaylaştırır.
  • Mesajlaşma cüzdan sahipleri + cüzdan aşağıdaki gibidir: DeBank gibi uygulamalar, kullanıcıların cüzdan sahiplerine mesaj göndermesine veya belirli cüzdanları takip etmesine ve faaliyetleri hakkında bildirim almasına olanak tanır. Kanımca bu, yepyeni bir sosyal ticaret dünyasını mümkün kılan öldürücü bir özellik.
  • Dapp bildirimleri: Ayrıca https://notifi.network/ gibi, kripto projelerinin dApps kullanıcıları için bildirimleri etkinleştirmesine izin veren bazı B2B çözümleri ortaya çıkıyor.
  • Sosyal beslemeler ve topluluklar: DeBank gibi platformlar, belirli cüzdanlar veya projelerle ilgili sosyal beslemeler ve topluluklar sunar. Bu platformlar, kullanıcıların en son DeFi alanındaki gelişmelerden haberdar olmalarına ve aynı ilgi alanlarını paylaşan benzer düşüncelere sahip kişilerle bağlantı kurmalarına olanak tanır.
  • DAO toplayıcıları: Zapper gibi uygulamalar, kullanıcıların bir araya gelip fon veya kaynak tahsis etme konusunda toplu kararlar almalarına olanak tanıyan merkezi olmayan otonom organizasyonları (DAO’lar), merkezi olmayan, blok zincir tabanlı organizasyonları keşfetmesini ve bunlara katılmasını kolaylaştırır.

Kullanıcı adları = NFT’ler?

Telegram kısa süre önce, Telegram kullanıcı adlarını ve sanal telefon numaralarını alıp satabileceğiniz bir pazar yeri olan Fragment’i piyasaya sürdü.

Bu da tüm sosyal medya hesap sahipleri için tamamen yeni bir pazar oluşturuyor. Kullanıcı adınız, ayarlayıp unuttuğunuz nispeten anlamsız bir şey yerine, NFT gibi türünün tek örneği olan değerli bir varlığa dönüşür. Hala nispeten likit değil, ancak Fragment gibi platformlar para çekmeyi kolaylaştırıyor.

Şu anda, Fragment yalnızca Telegram kullanıcı adlarını sunuyor, ancak geleceğe baktığınızda, orada her türlü şeyin ticaretini görebilirsiniz: Twitter/Instagram/Snapchat gibi büyük sosyal ağlardaki kullanıcı adlarından World of Warcraft sunucularındaki karakter takma adlarına ve hatta belki de plaka numaralarına kadar. .

Elon Musk kısa süre önce Twitter’ın kullanıcı adı tanıtıcılarını serbest bırakarak 1,5 milyar etkin olmayan hesabı silmeyi planladığını duyurdu. Bu tür bir “tasfiye”, platformda çok sayıda değerli gayrimenkulü serbest bırakacak ve daha sonra önemli bir kazanç için yeniden satma beklentisiyle bazı çekici kullanıcı adlarını çalma fırsatı yaratacaktır.

Web3’ü benimseyen diğer büyük web2 sosyal uygulamaları

Twitter, NFT’lere odaklanan web3 özelliklerini entegre eden ilk büyük sosyal medya platformlarından biriydi. 2022’nin başlarında, tüm ücretli Twitter Blue aboneleri için bir NFT’yi profil resmi olarak ayarlama olanağını eklediler. Ekim 2022’deki yakın tarihli bir güncellemede, geliştiriciler, kullanıcıların doğrudan tweet’lerden NFT ticareti yapma olanağını eklediler.

Kasım 2021’de Twitter, dahili web3 geliştirme bölümünü kurdu ve Binance’in yakın zamanda Twitter’a 500 milyon dolarlık yatırım yapmasıyla, uygulamaya entegre edilmiş daha fazla web3 özelliği bekleyebilirsiniz.

Platform, yakın zamanda metaverse için ürünler oluşturmaya başlayan Meta’ya ait olduğu için Instagram’ın da aynı şeyi yapması bekleniyor. Instagram, 2023’te daha fazla özelliğin kullanıma sunulmasıyla birlikte, kullanıcıların doğrudan uygulama aracılığıyla NFT oluşturmasına ve satmasına zaten izin veriyor.

2023’te Sosyal DeFi’nin Küreselleşmesi?

Genel olarak, sosyal DeFi, insanları daha önce imkansız bir şekilde bir araya getirme ve kripto para birimi alanında işbirliği ve yenilik için yeni fırsatlar yaratma potansiyeline sahiptir.

Sosyal dApp’lerle etkileşime giren benzersiz aktif cüzdanların sayısı 2022’de %1250’nin üzerinde arttı ve web3 kimliklerine yönelik artan taleple birlikte 2023’te artmaya devam etmesi bekleniyor.

2. DeFi/Kripto Risk Sigortası

DeFi’ye ve kripto para birimine yatırım yapmak çok büyük getiriler sağlayabilir, ancak aynı zamanda hack’ler, istismarlar, hileler ve dolandırıcılık gibi doğal riskleri de beraberinde getirir. Birçok yatırımcı, özellikle 2022’deki LUNA ve FTX olaylarından sonra bu riskleri azaltmak ve varlıklarını korumak için sigortaya yöneliyor.

Insurace.io, Nexusmutual.io veya Neptunemutual gibi platformlarda, cüzdanınızı ayda yaklaşık %0,2-0,9 oranında belirli bir protokolün hack’lenmesinden, stablecoin de-peg’inden veya merkezi bir borsanın iflasından DeFi’deki her şeye karşı koruyabilirsiniz. bir ürün tipine bağlıdır.

Ana unsurlar:

  • DeFi ve kripto risk sigortası, belirli protokollerin hacklenmesi, stablecoin de-peg’leri ve CEX’lerin iflası gibi DeFi ile ilgili risklere karşı koruma sunar.
  • Bu sigorta ürünleri için primler, ürün tipine bağlı olarak aylık %0,2-0,9 arasında değişmektedir.
  • Bu sigorta ürünleri için teminat süreleri şu anda <10 ila 90 gün arasındadır.
  • Koruma kapsamı şu anda sınırlıdır ve çoğu ürün tükendi.

Yukarıdaki noktalardan da görebileceğimiz gibi, kripto sigortası nişi hala emekleme aşamasında ve iyileştirilmesi gereken birçok şey var: likidite, sermaye verimliliği, ürün kullanılabilirliği ve maliyetler, bunların 2023’te daha fazla ışık görmesi bekleniyor.

2023 için DeFi/Kripto Sigortası Tahmini

Geleneksel yatırımcılar varlıkları için ek koruma ararken, 2023’te DeFi ve kripto risk sigortası ürünlerine daha fazla likidite akışı görmeyi bekleyebiliriz.

Web3 sigortası, merkezi olmayan finansa (DeFi) ve kripto para birimine yatırım yapmanın doğasında var olan risklere karşı koruma sağlayabilir. Geleneksel yatırımcılar DeFi ve kriptoyu benimsemeye devam ettikçe, risk sigortası ürünlerine olan talebin artması bekleniyor.

3. NFT Likidite Araçları

NFT likiditesi, Web3 dünyasında uzun süredir devam eden bir sorun olmuştur. Bu varlıkların herkesin bildiği gibi likit olmaması, sahiplerinin bunları nakde çevirmesini zorlaştırıyor.

Ancak Sudoswap gibi bazı protokoller, NFT’lerin anında alınıp satılabildiği havuzlar oluşturarak bu sorunu çözmeye çalışır. Bu, kullanıcıların gerektiğinde NFT’lerini zemin gibi daha sıvı bir şeyle kolayca değiştirmelerine olanak tanır.

OpenSea ve Uniswap yakın zamanda NFT ticaretini kolaylaştırmak için Sudoswap’in likiditesini kullanmayı planlayan NFT toplayıcı hizmetleri gem.xyz ve Genie’yi satın aldı. NFT alım satımını kolaylaştıran bu çabalar, NFT piyasasının likiditesini artırarak yatırımcılar ve koleksiyonerler için daha cazip hale getirebilir. Genel olarak, NFT’ler için likidite çözümleri geliştirmek, Web3’te temel bir mekanizmadır.

2023’te NFT Likidite Araçları İçin Sırada Ne Var?

Likidite araçları, 2023’te NFT pazarını istikrara kavuşturacak ve sonuçta kullanıcılar ve yatırımcılar için daha iyi bir Web3 altyapısı oluşturacaktır. Pazar yerleri daha likit ve NFT fiyatları daha öngörülebilir hale gelecek.

Kripto dışından mükemmel bir örnek, sıradan yatırımcılara tablolar satın alarak ve onları halka arz olarak SEC’e kaydettirerek (ve hisselerini 20 $ gibi düşük bir fiyata satarak) pahalı geleneksel sanatın bir kısmına daha düşük bir maliyetle sahip olma seçenekleri sunan Masterworks’tür. ).

4. DEX İçin Gelişmiş Ticaret Araçları

Merkeziyetsiz borsaların (DEX’ler) yaygın olarak benimsenmesinin önündeki ana engellerden biri, zararı durdurma işlevi gibi gelişmiş ticaret araçlarına duyulan ihtiyaç olmuştur.

Ancak, dYdX bir örnek olmak üzere, bu sorunu çözmek için birkaç protokol çalışmaktadır.

Lider Merkeziyetsiz Borsa: dYdX Nedir? (Kapsamlı Rehber)

Kaybı durdurma işlevinin eksikliğine ek olarak, DEX’lerde tacirler için likidite ve kayma/önden akış da sorunlar olmuştur. Bu zorlukların üstesinden gelmek için Hashflow gibi platformlar, piyasa yapıcıları karışıma dahil ederek ve likidite üretmelerine izin vererek DEX likidite modellerinde yenilikler yapıyor. Bu çabalar, kaymayı mümkün olduğunca yüzde sıfıra veya en azından merkezi borsalarla (CEX’ler) karşılaştırılabilir seviyelere indirmeyi amaçlıyor.

Genel olarak, DEX’leri daha kullanıcı dostu ve CEX’lerle rekabet edebilir hale getirmeye yardımcı olacağından, gelişmiş DEX ticaret araçlarının geliştirilmesi Web3 dünyasında önemli bir trend.

2023’te Yaklaşan DEX Yükseltmeleri

Merkezi borsa FTX’in çöküşünden sonra, diğer CEX’ler, merkezi olmayan borsalar lehine muazzam miktarda çıkış gördü. Devam eden en belirgin Web3 trendlerinden biri, artan yeni DeFi kullanıcı dalgası olduğundan, DEX’lerin UI/UX’lerini ve gelişmiş ticaret araçları çeşitlerini geliştirmeye devam etmeleri son derece önemli olacaktır.

5. UX Dostu DeFi Getiri Uygulamaları

DeFi henüz göreli olarak emekleme aşamasında ve DeFi ekosistemi kullanıcılarının çoğu yenilikçilerden ve erken benimseyenlerden oluşuyor. Yine de DeFi olgunlaştıkça, araçları daha geniş bir geleneksel yatırımcı kitlesi ve kitlesel pazar arasında daha geniş bir şekilde benimseniyor.

Bununla birlikte, mevcut DeFi ürün teklifleri, kitleler için değil, erken benimseyenler için tasarlandı — çoğu uygulamanın kullanıcı deneyimi (UX), kripto para yerlisi olmayanlar için hala çok kafa karıştırıcı.

Ama bu değişmek üzere.

Exponential, One Click ve Beefy gibi projeler, yatırımcıların yeni DeFi getirisi yatırım fırsatları için keşif ve durum tespiti sürecini büyük ölçüde basitleştirmesine olanak tanıyan basit ve kullanımı kolay araçlar oluşturuyor.

One Click Crypto, herkesin kişiselleştirilmiş bir DeFi portföyü oluşturmasını kolaylaştıracak yapay zeka destekli bir DeFi Robo-danışmanı (Wealthfront’a benzer) üzerinde çalışıyor.

6. Move-to-Earn Uygulamalarının Yükselişi

Kullanıcıları kripto para birimi, misli olmayan coinler veya çalışma puanları ile ödüllendiren bir trend olan Move-to-earn ivme kazanıyor ve 2023’e kadar devam etmesi bekleniyor.

Bu yenilikçi egzersiz yöntemi, kullanıcıların fiziksel aktiviteler için NFT’ler ve kripto para kazanmalarına olanak tanıyan, yakın zamanda piyasaya sürülen Step App ile ortaklık yapan Olimpik atlet Usain Bolt’un dikkatini çekti. Kazanmak için hareket ettir uygulamalarının popülaritesi artıyor ve insanlara aktif kalırken ödül kazanmaları için yeni ve ilgi çekici bir yol sunuyor.

Benzer mekaniklere sahip diğer uygulamalar:

Daha fazla fitness web3 uygulaması, NFT’leri, kripto para birimlerini, GPS’i ve GameFi teknolojilerini birleştiren benzer mekanikler kullanır.

Örnekler:

Rapty.app ve Dansa gibi Dans-Et-Kazan projeler
MetaGym gibi antrenman yaparak takip ederek kazanma uygulamaları
BikeN ve BikeRush gibi Kripto-Kazan projeleri döngüsü
… muhtemelen aklınıza gelebilecek diğer sporlar için bir Web3 uygulaması vardır.

2023 Tahmini

Yeni kullanıcı akışı, önde gelen kazanmak için taşı uygulamalarında yavaşlamış olabilir, ancak bunun nedeni aynı zamanda Kuzey atmosferindeki kış mevsimidir. Bahar yaklaştıkça ve insanlar aktivitelerini artırdıkça, yeniden daha hızlı büyüme görülmesi bekleniyor.

7. Popüler Marka NFT’leri

NFT’ler veya misli olmayan jetonlar, son yıllarda yeni bir dijital varlık biçimi olarak geniş ilgi gördü. Bunlar, eşit değerdeki diğer öğelerle değiştirilemeyen benzersiz, türünün tek örneği öğelerdir. NFT’ler başlangıçta sanatta popüler hale gelse de, o zamandan beri spor, müzik ve oyun dahil olmak üzere çeşitli sektörlerde ilgi gördü.

NFT dünyasında heyecan verici bir gelişme, markalı NFT’lerin ortaya çıkışı olmuştur. Bu NFT’ler, tanınmış markalar, şirketler veya ünlüler tarafından oluşturulur veya bunlarla ilişkilendirilir. Markalı NFT’ler, hayranlara ve koleksiyonerlere en sevdikleri markanın veya ünlünün bir parçasına sahip olma fırsatı sunar ve hayranlarla yeni ve yenilikçi yollarla tanıtım yapmak ve onlarla etkileşim kurmak için kullanılabilirler.

Spor NFT’leri

2022’nin FIFA Dünya Kupası yılı olmasıyla birlikte birçok futbolcu ve takımın NFT koleksiyonlarını piyasaya sürdüğünü gördük. Şimdilik, NFT biçimindeki lisanslı dijital kartlara sahip olmanın en popüler seçeneği Sorare’dir.

Spor kartları, hayranların favori oyuncularını ve takımlarını içeren fiziksel kartları toplamasıyla uzun zamandır sevilen bir koleksiyon ürünü olmuştur. Daha yakın zamanlarda, FIFA’nın Ultimate Team’i gibi video oyunlarındaki dijital spor kartları popülerlik kazandı. Şimdi, koleksiyon endüstrisi, spor kartı temsili ve ticareti için yeni bir araç olarak, misli olmayan tokenler olan NFT’lere yöneliyor.

Ticari Marka NFT’leri

En iyi markalar ayrıca farkındalık oluşturmak ve daha geniş pazarlamayla uyum sağlamak için NFT’leri kullanır. Örneğin Coca-Cola, Temmuz 2021’de NFT’leri bir pazarlama aracı olarak kullandı ve bir grup koleksiyon ürününü çevrimiçi bir açık artırmada 575.883,61 dolara sattı.

Ana akım marka NFT’lerin yeni dalgasının, şu anda PFP (profil resmi) türü NFT’lerin hakim olduğu genel NFT pazarındaki payını 2023’te artırması bekleniyor.

2023 Yılında Popüler Marka NFT’leri İçin Tahmin

Marka ve spor NFT’lerinin, Web3’ün genel büyümesi nedeniyle 2023’e kadar yükseliş eğilimini sürdürmesi bekleniyor. Blockchain teknolojisinin giderek daha fazla benimsenmesi ve bir gelir kaynağı ve ayırt edici bir ticari marka olarak benzersiz DeFi ürünlerine yönelik arzunun bu eğilimi yönlendirmesi muhtemeldir.

8. Şeffaflık

Birçok kripto para birimi projesi, operasyonları, iç işleyişi, finansmanı, ekibi ve ortaklıkları hakkında tarihsel olarak belirsiz olmuştur. Bununla birlikte, FTX ile ilgili olanlar gibi son olaylar, kripto endüstrisinde şeffaflığa daha fazla odaklanılmasına neden oldu.

Sonuç olarak, birçok proje artık daha şeffaf olmak için adımlar atıyor.

Alınan önlemler:

  • Doxxed ekiplerinde artış (üyelerin kimlikleri biliniyor)
  • Daha fazla proje, sahip olunan tüm proje cüzdanlarını/hazine adreslerini yayınlar.
  • Bazı şirketler, hazine yönetimiyle ilgili kararları yönetmek için topluluk üyeleriyle birlikte bağımsız DAO’lar düzenler.
  • Topluluğun katılmasına izin veren genel yol haritalarında bir artış.
  • Daha fazla proje, ürün güncellemelerini herkese açık hale getirir ve bunlarla ilgili ilerlemeyi bildirir.
  • Önemli şirket içi proje kararlarının duyurularının artması
  • Kurucu ekipler hatalarını (varsa) herkese açık bir şekilde paylaşır ve çıkarılan dersler
  • Şirketler, ilgili yatırımcılar, dernekler ve projeye dahil olan tüm paydaşlarla bağlantıları duyurur.
  • CEO’lar/kurucular, bloglar/Twitter’ı sürdürerek, podcast’lere katılarak, AMA’lar yaparak topluluğa aktif olarak katılırlar.

Ayrıca, halka açık izleme araçlarında bir artış var:

  • Rezervlerin döviz kanıtı her yerde (Coinmarketcap, DefiLlama)
  • DApp’ler ve DeFi protokolleriyle ilgili tüm veriler zincir üzerinde halka açıktır ve kolayca doğrulanabilir (DefiLlama, Dune Analytics), bu nedenle belirli bilgileri saklamanın/yalan söylemenin bir anlamı yoktur.
  • Yasal projeler toplumdan/yatırımcılardan daha fazla güven kazanmayı amaçladıkça bu eğilim hızlanacaktır.
  • Gölgeli projeler birçok endişeyi artıracaktır. Topluluk erkenden kırmızı bayrakları fark etmeye başlayacak.

Şeffaflığa yönelik bu eğilim, meşru projeler topluluğun ve yatırımcıların güvenini kazanmaya çalışırken hızlanıyor. Bu arada, daha az şeffaf projeler tehlike işaretleri uyandıracak ve güvenilmez olarak görülecektir. Kripto para birimi projelerinin toplulukları ve yatırımcıları arasında güven oluşturmak için şeffaf olması çok önemlidir.

Şeffaflık Eğilimi 2023’te de Devam Edecek mi?

FTX’in çöküşü, kripto endüstrisinde farkındalığın artması da dahil olmak üzere bazı olumlu sonuçlara yol açtı. Hükümet düzenleyici eylemi, müşteri güveninin kaybı ve sermaye çıkışları, merkezi borsaların ve diğer kripto projelerinin daha şeffaf hale gelmesine neden oldu.

Şeffaflığa yönelik ilk adımlardan biri, rezerv kanıtı verilerinin getirilmesiydi. En iyi analiz firmaları da bu metrikleri takip etmeyi kolaylaştıran ve şirketlerin saklanmasını zorlaştıran araçlar ekledi.

9. Pazar Konsolidasyonu (Satın Almalar/Ortaklıklar)

Sürekli ayı piyasası ile endüstri liderleri, hayatta kalma mücadelesi veren daha küçük şirketleri satın alıyor. Bu eğilim, Uniswap’in likidite toplayıcı Genie’yi ve Open Sea’nin Gem.xyz’i satın almasıyla NFT alanında gözlemlenebilir.

Ayrıca, kripto kışını birlikte atlatmak için mevcut projeler arasında ortaklıklar kuruluyor.

Ayı piyasaları sırasında, finansman sıkı olabilir ve sektördeki aldatmaca dağılabilir. Bu koşullarda, daha küçük projeler, görünürlüklerini ve erişimlerini artırmak için ücretsiz bir pazarlama aracı olarak ortaklıklara yönelebilir. Öte yandan, piyasada daha az heyecan ve rekabet olduğunda, daha büyük projeler daha küçük projelerle ortaklıklar veya satın almalar yapmaya daha istekli olabilir.

Kripto para endüstrisindeki pazar konsolidasyonuna bir örnek, Balancer ve Aave arasında yönetişim belirteçlerinin değiş tokuşu ve ortak havuzların tanıtılması için son ortaklıktır. Bu projelerin her ikisi de sektörde iyi bir yere sahiptir, ancak güçlerini birleştirerek erişim alanlarını genişletebilir ve kullanıcılarına daha da fazla değer sunabilirler.

Trend 2023’te Devam Edecek mi?

Ortaklıklar ve satın almalar, projelerin uzun vadede hayatta kalmasına ve gelişmesine yardımcı olabilecek yeni kaynaklara, teknolojilere ve kullanıcı tabanlarına erişim sağlayabilir. Pazar konsolide olmaya devam ederse, ortaklıklar ve satın almalar muhtemelen devam edecektir.

10. Mevzuata Uygunluk

Dünya çapındaki hükümetler daha fazla gözetim ve şeffaflık ararken, kripto para biriminde yasal uyumluluk giderek daha önemli hale geliyor.

Amerikada:

Son FTX davası, kripto projelerinin düzenleyicilerden ek inceleme için hazırlanması gerektiğini vurguladı. ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) başkanı Rostin Behnam, kripto para borsasının çöküşünün ardından milletvekillerini dijital varlıklar için düzenleyici bir çerçeve oluşturmaya çağırdı.

Behnam, Senato Tarım Komitesine, spot piyasaları düzenleme yetkisine sahip olmayan CFTC’nin, nakit piyasası borsalarını kayıt edememesi nedeniyle “zor durumda” olduğunu söyledi.

Ayrıca, CFTC’nin FTX’in diğer kuruluşlarından hiçbirini inceleme yetkisi olmadığını ve onların operasyonlarını göremediğini de söyledi. Behnam daha önce milletvekillerini CFTC’ye dijital varlıkları düzenlemesi için daha fazla yetki vermeye çağırdı.

Avrupada:

MiCA (Kripto Varlık Piyasaları) yönetmeliği 2023’te uygulamaya konulacak. 10 Ekim 2022’de Avrupa Parlamentosu’nun Ekonomik ve Parasal İşler Komitesi, düzenleme lehine ezici bir çoğunlukla lehte oy kullandı ve tüm Avrupa Birliği’nin oy kullanmasının önünü açtı. Yıl sonuna kadar TBMM.

Yasa kabul edilirse, dijital cüzdan ve diğer kripto hizmetleri sağlayıcılarının, ulusal makamlara kaydolmaları ve yatırımcı koruması ve finansal istikrar için minimum garantileri karşılamaları koşuluyla ürünlerini AB genelinde satmalarına izin verecek. MiCA tasarısı ayrıca kripto ihraççılarının projeleri hakkında bilgi içeren bir teknik inceleme yayınlamasını gerektiriyor.

Stablecoinlerdeki limitler ve kuralların misli olmayan tokenler (NFT’ler) için geçerli olup olmayacağı konusunda bazı endişeler var. Buna ek olarak AB, yasal uyumluluğu güçlendirmek ve kripto para birimi endüstrisinin istikrarını ve güvenliğini sağlamak için bir dijital finans stratejisi, bir Dijital Operasyonel Esneklik Yasası (DORA) ve toptan kullanımlar için bir DLT pilot rejimi düşünüyor.

2023 Kripto Yatırımcıları İçin Ne Anlama Geliyor?

Web3 şirketlerinin kurucuları muhtemelen daha sıkı düzenleyici incelemelerle karşı karşıya kalacak ve 2023’te faaliyet göstermek için ek lisanslar almaları gerekebilir. 2022’deki kripto olayları, dünya çapındaki düzenleyici kurumları harekete geçmeye teşvik etti ve bu eğilimin devam etmesi bekleniyor.

Çözüm

Blockchain teknolojisinin yaygın olarak benimsenmesiyle Web3, girişimciler ve inşaatçılar için yeniliğin öncüsü haline geldi.

Sektör henüz emekleme aşamasında ve her ay değişen trendlerle hızla gelişiyor. Eğrinin önünde kalmak ve son piyasa dinamiklerinin zirvesinde kalmak kritik hale geliyor.

2023’te sosyal DeFi, sigorta protokolleri ve NFT likiditesine yönelik araçlarda önemli ilerlemeler görmeyi bekliyoruz. Yaygın NFT’ler, kazan-kazan uygulamaları ve DEX için gelişmiş ticaret araçlarının daha da yüksek hız görmesi bekleniyor.

Yine de, yeni uygulamaya konulan sektör düzenlemelerine dikkat etmek ve ilgili pazar konsolidasyonlarını yakından takip etmek de çok önemlidir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.