2023 ‘te Metaverse (Sanal Dünyalar)


1

Metaverse büyük bir potansiyele sahiptir. Ancak şimdilik, genel halk bunu çoğunlukla gerçeklikten çok uzak olan garip avatarlar, şüpheli sanal arazi satışları, net olmayan NFT’ler ve neredeyse hiçbir şeyle rekabet edemeyecek kullanıcı deneyimi ile ilişkilendiriyor.

Metaverse’nin ilerlemesi ve sunabileceği tüm avantajlardan yararlanmamız için, metaverse sağlayan teknolojilerin, kullanıcıların güvendiği sürükleyici sanal deneyimi sunmaya yetecek kadar geliştirilmelidir. Ancak tek başına teknoloji geliştirme, bir metaverse’nin kabul edilmesini garanti etmez. Başka bir şeye ihtiyaç var ve bu şey 2023’te uygulanabilir.

Sanal gerçeklik teknolojilerinin 2023’te büyük ilerleme kaydetmesi bekleniyor. Böylece, 2023’teki VR dünyaları nihayet gerçek dünyadan uzak nesneler, ürkütücü avatarlar ve karakterlerle dolu karikatürize sanal dünyalar gibi görünmekten vazgeçecek.

VR ve karma gerçeklik, sanal dünya geliştirmedeki bu yeni hareketin ve onun fiziksel dünyayla birleşmesi için temel oluşturacak.

Biraz Tarih ya da Garip Karakterlerle Dolu Karikatürize Sanal Dünyalardan, Hayati Deneyimlere Geçiş

Metaverse terimi, teknolojinin geliştirilmesinden çok daha önce kullanıldı ve sanal bir dünyanın gelişini sağladı.

Snow Crash, 1992

“Metaverse” terimi ilk olarak Neal Stephenson tarafından 1992’de fütüristik romanı Snow Crash’te kullanıldı. Romanda metaverse, insanların programlanabilir avatarlar olarak birbirleriyle etkileşime girdiği üç boyutlu bir sanal dünyadır.

Ready Player One, 2011

Ayrıca bu terim, kullanıcıların “OASIS” adlı sanal bir alanı paylaştığı distopik bir bilim kurgu serisi olan Ready Player One’da kullanıldı.

Roman 2011’de yayınlandı. Ekolojik kriz, siyasi kriz ve ekonomik durgunlukla paramparça olan geleceğin dünyasını anlatıyor. Bu nedenle insanlar çok oyunculu bir oyun ve sosyalleşme alanı işlevi gören sanal bir dünyaya kaçmayı tercih ediyor.

Meta, 2021

Mark Zuckerberg, Facebook’u ve ilgili ekosistemleri Meta olarak yeniden adlandıracaklarını açıkladığında, dijital dünyaları fiziksel dünyayla birleştirmeye yardımcı olacak toplumu değiştiren teknolojinin burada olduğu ortaya çıktı.

Daha fazla şirket trende katıldı:

Artık birçok şirket, kendi metaverse evrenleri üzerinde çalışıyor.

Microsoft

Microsoft, ekiplerin performansı artırmak ve çözüm aramak için arama yapabileceği, sanal toplantılar düzenleyebileceği ve bu sanal alanlarda işbirliği yapabileceği sanal çalışma alanları yaratıyor.

Roblox

Roblox, gerçek dünyanın bir yansıması olan kendi meta evrenini yaratıyor. Kullanıcılar mülk satın alabilir, iletişim kurabilir, birbirlerini ziyaret edebilir, spor etkinlikleri, konserler vb. sanal etkinlikleri ziyaret edebilir ve tıpkı geleneksel ofislerinde olduğu gibi hayatlarını yaşayabilirler.

Decentraland

Decentraland, kullanıcıların her şeyi yapabileceği kendi dünyası üzerinde çalışıyor. Ancak bu metaverse adasının ana varlığı. Bazı arsaların milyonlarca dolara satın alındığı biliniyor ve bu henüz zirve değil.

Minecraft

Kârlılık ve aktif kullanıcı sayısı gibi bir dizi parametreye göre dünyanın en iyi oyunlarından biri olan Minecraft, VR’de de kendi Minecraft dünyası üzerinde çalışıyor. Bu dünyada oyuncular inşaat, madencilik veya her neyse günlük aktivitelerini sadece bilgisayar ekranında gerçekleştiremezler. O MR dünyasını sonuna kadar deneyimleyebilirler.

Diğer birçok şirket de trende katılmaya devam ediyor..

Yakın gelecekte, bir şirketin gelişmesi için kaliteli içerik üretmek yeterli olmayacak. Kullanıcılar teknoloji tarafından daha fazla şımartılacak ve bu nedenle her gün yeni, daha sürükleyici bir şey isteyecekler.

Bu nedenle çoğu şirket, topluluklarının en iyi oyun deneyimlerini oynamasını ve keyfini çıkarmasını ve faaliyetlerine yatırım yapıp kazanç elde etmesini sağlamak için oyun meta veri havuzları oluşturuyor.

Sanal Dünyanın Mevcut DurumPek çok teknoloji devi kendi metaverse dünyalarını geliştirmek için çalışıyor olsa da, dünya çapında kabul görmesinden hâlâ çok uzaktayız. Başlangıçta, sorunun az gelişmiş teknolojide olduğuna inanılıyordu.u: Popüler Platformlar, Uygulamalar ve Özellikler

Deneyimler, insanların gerçeklikten kopmaktan hoşlanmadıklarını gösterdi. Kullanıcıların bugün video oyunları oynamaları veya sanal nesneler satın almaları, sanal etkinlikleri ziyaret etmeleri veya başka herhangi bir tür sürükleyici sanal içerik kullanmaları fark etmez; gerçeklikle bağlantı kurmadan sürükleyici deneyimler yaşamak istiyorlar.

Bu, metaverse geleceğinin sanal ve artırılmış gerçekliğin birleşimi olduğu anlamına gelir. Gerçek ve sanal nesneler, kullanıcıların birleşik bir karma gerçekliğin keyfini çıkarması için sinerji yaratacak ve sorunsuz bir şekilde birleştirilecektir.

Artık çeşitli platformlar, çeşitli amaçlarla kullanılabilecek sanal ortamların geliştirilmesi üzerinde çalışmaktadır.

Meta, metaverse geliştirmeye devam ediyor:

2022’deki tüm mücadelelerin ardından Meta, Meta Quest Pro’nun yayınlandığını duyurdu. MR’ı renkli düz geçişli kameralarla karıştıran donanımdır.

İlk geçişli kameralar, tamamen sürükleyici bir VR için gereken deneyimi sağlayamıyordu. Artık kaliteli düz geçişli kameraların uygulanması ile bu sorun çözülecektir. Ancak şimdilik bu cihaza hizmet verebilecek bir yazılım yok. Ancak böyle bir yazılım çıktığında, bu etkileyici cihaz ana akım haline gelebilir.

HTC kendi Headset’ini çıkarmayı planlıyor.

HTC, Meta Quest Pro’dan daha gerçekçi bir deneyim sunabilecek bir headset’in piyasaya sürüldüğünü duyurdu. Düşük kaliteli grafikleri ortadan kaldıracak mükemmel şekilde hizalanmış kameralara sahip olacaktır (kaliteli geçişli kameralara sahip olacaktır).

Bu cihaz, kullanıcıların gerçek dünyadaki telefonlarına bakabilecekleri ve artırılmış gerçeklikte mesajları görebilecekleri kadar yüksek sadakate sahip olacak.

Apple, MR silahlanma yarışına katılıyor.

Apple kenarda kalamadı ve MR setini piyasaya sürdüğünü duyurdu. Bu Apple cihazının gördüğümüz en güçlü MR seti olması bekleniyor. En kaliteli doğrudan geçişli kamera ve LiDAR sensörlerinin kullanımı sayesinde düşük doğruluk unutulacak.

Bu cihazın, metaverse teknolojisini fiziksel çevre ile birleştirerek iki karşıt zihinsel modeli birleştirmesi bekleniyor. Buna karşılık, yeni teknolojinin dünya çapında kabulünü hızlandıracak ve yaşama biçimimizi değiştirecek: çalışma, etkileşim, dinlenme vb.

LiDAR sensörleri hakkındaki söylentiler doğruysa, bu Apple cihazının sanal yüzeylerin ve tüm sanal içeriğin fiziksel ortama yüksek hassasiyetle kaydedilmesini sağlayacağı anlamına geliyor.

Bu da, kullanıcıların hem fiziksel hem de dijital nesnelerle tek bir gerçeklikte etkileşim kurmasını sağlamak anlamına gelir. Dolayısıyla bu cihaz, nesnel gerçeklikle hayali dünyayı etkili bir şekilde birleştirecek ve bize sürükleyici bir deneyim sağlamak için onları etkileşime sokacak bir şey, bir alan yaratacak.

Geleceğe Yönelik Öngörüler: Teknoloji, İçerik ve Kullanıcı Deneyimi Açısından Ne Gibi Değişikliklerin Olması Bekleniyor?

Pek çok teknoloji devi kendi metaverse dünyalarını geliştirmek için çalışıyor olsa da, dünya çapında kabul görmesinden hâlâ çok uzaktayız. Başlangıçta, sorunun az gelişmiş teknolojide olduğuna inanılıyordu.

Fiziksel duyular ve sanal gerçeklik arasındaki boşluk

Bu nedenle, yanlış kurgulanan ilk geçişli kameralar, kullanıcıların bir gerçeklikten diğerine her geçişinde ortaya çıkan zihinsel gerilimi önlemek için gereken sanal yüzey ve mesafe deneyimini sağlayamıyordu.

Ama hayır. VR cihazları geliştiğinde ve uzamsal olarak kayıtlı sanal içerik iyileştirildiğinde bile, kullanıcılar sanal gerçeklikte birkaç saat geçirmek zorunda kaldıklarında hâlâ huzursuz hissediyorlardı. Fiziksel duyular ve sanal demirbaşlar tarafından sağlanan bilgiler basitçe örtüşmüyordu ve iki dünya arasında gerçek bir boşluk oluşturuyordu.

Dolayısıyla, teknoloji geliştirme tek başına kabul sorununa bir çözüm değildi. En kaliteli cihazlar ve araçlarla bile, insanlar çoğu zaman VR dünyasının orada kalmasını kabul etmezler, kalıcı olarak orada kalmaktan bahsetmeye gerek yok.

Bir çözüm olarak karma gerçeklik

Kullanıcılar, gerçek dünyaya bağlı kaldıklarında daha iyi performans gösterir ve kendilerini daha iyi hissederler. Bu nedenle uzmanlar, insan performansını artıracak ve aynı kişinin gerçek dünyadaki görevleri daha iyi gerçekleştirmesini sağlayacak teknolojinin sanal gerçeklik değil, karma gerçeklik olduğu sonucuna vardı.

Bu karma gerçeklik dünyasında, otomatik olarak fiziksel dünyaya dönüşen sanal yüzey, oyun oynamamızı, film izlememizi, dijital varlıklar satın almamızı, etkileşimde bulunmamızı ve bir insanın gerçek dünyada yapabileceği tüm eylemleri tüm duyularıyla gerçekleştirmemizi sağlayacaktır. hizalı.

Tüm bu deneyimleri sağlayan platformlar zaten var. Yani ABD’deki Wright Patterson Hava Kuvvetleri Üssü’ndeki Virtual Fixtures platformu sadece görüntü ve sesi destekleyemez. Bu platform dokunma ve hissetmeyi destekler ve gerçek dünyaya sanal nesneler eklemeyi içerir. Bununla birlikte platform, kullanıcıların artırılmış gerçeklikte manuel görevleri gerçekleştirmesini sağlar.

Toplum Üzerindeki Etki: Sosyal Medya, Eğitim, İş, Eğlence vb. Üzerindeki Potansiyel Etkiler

Hava kuvvetleri üssünde inşa edilenler ve diğer karma gerçeklik ekosistemleri gibi platformların masa oyunları veya etkileşimli oyunlardan daha fazla kullanılması bekleniyor.

Teknolojileri yeterince geliştiğinde, ana akım pazarlara geçer. Tüm sektörler, karma gerçeklikten büyük ölçüde yararlanabilir; Tüketicilerin HTC’nin mi, Apple’ın mı yoksa bir başkasının MR setini mi tercih ettiği önemli değil.

Bununla MR, teknisyenlerin uyduları onarmasına, ameliyat operasyonlarını desteklemesine, insanların zihinsel yeteneklerini artırmasına, eğitimin gelişimini ve yayılmasını hızlandırmasına vb. yardımcı olabilir.

Erken görüş sistemleri, sanal veya karma gerçeklikli bir dünya yaratmayı amaçlamıyordu. Bazı gerçek dünya görevlerini çözmeyi amaçlıyorlardı ve bunu yapmak için büyük bir ahşap delikli pano üzerinde metal mandalları hareket ettirmeyi içeriyordu. Ayrıca, kullanıcıların mandalları kullanarak bu görevleri gerçekleştirmelerine yardımcı olabilecek yazılımlar yazılmıştır.

Bu teknolojinin modası geçmiş olmasına ve herhangi bir ameliyat veya uydu onarımına dahil olmamasına rağmen, günümüzün karma gerçeklik dünyasının gelişiminde önemli bir etki yaptı ve karma gerçekliğin bu sayısız kullanım durumu hakkında bilgi edinmemizi sağladı.

Çözüm

Ortalama bir insan sanal gerçeklikte ne kadar zaman geçirebilir? Fazla değil ve öğrendiğimiz gibi, bunun nedeni VR’yi etkinleştiren cihazların az gelişmiş olması değil. Bunun nedeni, duyuların duygu ve algılarla yanlış kurgulanmasıdır.

Karma gerçeklik bu sorunu verimli bir şekilde çözer. Gelişmiş ileri görüş teknolojisine sahip kendi MR kulaklığı, AR deneyimleriyle desteklenen fiziksel çevreyi algılamamızı sağlar. Son gelişmeler doğru yolda olduğumuzu gösteriyor ve 2023 karma gerçeklik yılı olabilir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Çok güzel bilgiler, emeğine sağlık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.