Blokzincir Node Rehberi – Detaylı Kılavuz


0

Basitçe söylemek gerekirse, node, bir blok zincirin fikir birliği altyapısını çalıştıran, genellikle gelen işlemleri doğrulayan ve ağın defterinin paylaşılan geçmişini depolayan bilgisayarlardır, ancak light nodelar daha sınırlı kapasitelere katılır.

Blok zinciri nodeları, ağın işlevine belirli bir kapasitede katılan açık kaynaklı, platformlar arası çalışma zamanlarıdır. Nodelar genellikle ağ içinde durum bilgilerini paylaşarak, protokollerinin yönetimine oy vererek ve yeni gelen işlem bloklarını doğrulayarak iletişim kurar.

Ağ nodeları, ilgili paylaşılan defterlerinde yaşayan verilerin geçerliliğinden, güvenilirliğinden ve tutarlılığından sorumludur. Her node, blok zincirinin defterinin tam bir kopyasını saklar ve yeni bloklar üretildiğinde onu günceller. Blok zincir nodelar sayesinde, halka açık zincirlerin kullanıcıları, verilerine şeffaf erişimin keyfini çıkarır, geçmişini zaman içinde takip eder veya mevcut tezahürünün şu anda ortaya çıktığını gözlemler.

Nodeların başlatılması ve sürdürülmesi, bir blok zincirin merkeziyetsizliğine katkıda bulunur. Bazı ağlarda, bir node çalıştırmak, yeni işlemleri doğrulamak ve yeni bloklar üreten oylama sürecine katılmak için node ödeme yapıldığından, operatörlere küçük bir gelir sağlar.

Çeşitli ve merkezi olmayan bir node ağı, daha sağlam bir fikir birliği mekanizmasına katkıda bulunur . Çeşitli coğrafi konumlardan kaynaklanan daha fazla node sahip olmak, bir ağın tamamen çökme veya protokol tarafından belirlenen Bizans hata toleransını aşabilecek şekilde bir araya gelme olasılığını azaltır. Yeterli sayıda node, blok zincirinin defterinin kopyasını tutar ve blok üretimine devam ederse, ağ faaliyetlerine süresiz olarak devam edebilir.

Bir Blockchain Node ‘nu Çalıştırmak İçin Ne Gerekir?

Her şeyden önce, bir blok zinciri node dağıtmak için, yeni node operatörünün öncelikle uyumlu bir işletim sistemi, yeterli boş disk alanı, RAM belleği ve internet hızları gibi minimum donanım ve yazılım gereksinimlerine sahip olması gerekir. Ardından, operatörler, istedikleri katılım düzeyine katılmak için gereken temel yazılımı indirir. Tam nodelar, oylama süreçlerine katılabilmeleri için blok zincirinin geçmiş kaydının en son kopyasını indirir.

Tüm blok zincirleri, kendi ağlarında nodeları çalıştırmak için gerekli ekipman, bellek gereksinimleri ve işlem gücü ile ilgili kendi parametrelerini belirler. Bazı ağların giriş engelleri çok daha düşükken, diğerleri görünüşte çalışan nodeları tasarım gereği zor ve pahalı hale getiriyor. Elbette bu, kötü aktörlerin kötü niyetli nodeları çalıştırmaya çalışmaktan caydırılacağı mantığıyla, node operatörlerinin çabaya önemli finansal yatırımlar yapmasını sağlamak için yapılabilir .

Daha önce de belirtildiği gibi, bir blok zinciri node işletmek ya hep ya hiç bir çaba değildir. Örneğin, Bitcoin’in ağı, kullanıcıların tam nodeları veya light nodelar çalıştırmasına izin verir . Tam bir Bitcoin node için blok zincirinin geçmişini indirilmeli ve yerel olarak dosyada tutulmalıdır. Yazma sırasında, 380 GB’den fazla sabit disk belleği gerekli olacaktır.

Benzer şekilde, bir Ethereum nodenu çalıştırmak, istenen karmaşıklık düzeyine göre birkaç farklı şekilde yapılabilir: full, light veya arşiv nodeları. full nodelar, çift harcama saldırılarına ve diğer yanlış davranışlara karşı koruma sağlar.

Ek olarak, full nodelar, light nodelarda olduğu gibi blok zincirine erişmek için diğer düğümlere güvenmesine gerek yoktur, bu da kullanıcılara dijital varlıkları üzerinde daha eksiksiz bir egemenlik sağlar. Ayrıca nodelar, yeni yazılımları test etmek ve geliştirmek için bir blok zincirin ana ağına bağlanabilir veya bir test ağı veya başka bir güvenli ortamda çalıştırılabilir.

Light nodelar, Ethereum’un tam geçmişini, cüzdan bakiyelerini veya akıllı sözleşme kodlarını indirmeye gerek olmadığından, güçlü donanım veya bant genişliği yetenekleri olmayan kullanıcılar için çekicidir. Bunun yerine, light nodelar, her bloğun içeriğinin özeti olarak blok başlıklarını kullanır ve yeni bloklara oy vermez.

Şu anda yaygın olarak yapılmasa da, light nodelar cep telefonlarında veya diğer daha küçük, daha az güçlü cihazlarda çalıştırılabilir. Light Nodelar fikir birliğine katılmasa da, Full Nodelar tarafından sağlanan özetler aracılığıyla Ethereum blok zincirine erişebilirler.

Ethereum Arşiv Nodelar, operatör kaynaklarından yararlanma açısından çalıştırılması belki de en zor düğümlerdir. Örneğin, çalışmak için daha fazla donanım gerektirirler ve genellikle yoğun RAM kullanımı ve bol disk alanı gerektirirler. Yeni bir Ethereum arşiv nodenun izleme ile senkronizasyonu, gelişmiş ekipmanlarla bile birkaç hafta sürebilir.

İstemcinin nodenun sürümünde herhangi bir hata olması durumunda, nodenun yeniden senkronize edilmesi gerekir. Bu sadece zahmetli olmakla kalmaz, aynı zamanda fırsat maliyeti düşünüldüğünde pahalı bir süreç olabilir. İlginç bir şekilde, daha yavaş bir HDD sabit diskinden bir Arşiv Node senkronizasyonu denenirse, blok oluşturma hızı bilgisayarın defterin geçmişini diskin belleğine yazma yeteneğini aşacağından, düğüm muhtemelen tam olarak senkronize edilemez.

Bir Ethereum nodenu çalıştırmak, varsayılan olarak farklı konsol terminallerinde gerçekleşir. Konsollar farklı dillerde çalışacak şekilde oluşturulmuştur ve aynı dilde yazılmış uyumlu bir konsol çalıştıran nodelarla etkileşim kurmak için Web3.js kitaplıklarının alt kümelerinin kullanılacağı yerleşik ortamlar sağlamayı amaçlar. Nodelar, ilgili konsollarında arka plan işlemleri olarak çalışır.

Elbette, nodenin bir test ağında çalışıp çalışmadığını kontrol etmek, tam işlevsellik sağlayacaktır. Bunu yapmak için uyumlu bir node bir istek gönderin veya blok zincirinden veri isteyin. Bir nodenin çevrimdışı olmasını önlemek için düzenli izleme yapılmalıdır. Aksi takdirde, node çökebilir ve manuel yeniden başlatma gerekli olabilir, bu da yeni blokların doğrulanmasından veya madenciliğinden elde edilecek herhangi bir gelirin kaybedileceği anlamına gelir.

Blok Zincir Kripto Node ‘larını Çalıştırma ve Blok Zincir Hizmet Sağlayıcılarını Çalıştırma Zorlukları

Her şeyden önce, node operatörleri genellikle sınırlı bant genişliği veya donanım yetenekleriyle ilgili sorunlarla karşılaşır. Bir nodenin internet bağlantısının son derece sağlam olması ve ISS’leri tarafından uygulanan trafik kısıtlamalarının olmaması önemlidir. Bu, ağın, nodenin kendisini çalıştırmaktan başka, darboğazlar ve yavaş performans yaratabilecek nedenlerle kullanılıp kullanılmadığını düşünmek özellikle önemlidir.

Bitcoin ağının ilk günlerinde, virüs imzaları blok zincirine yüklendi ve Windows kullanıcılarının virüsten koruma yazılımları tarafından algılandıktan sonra sorun yaşamalarına neden oldu. Bununla birlikte, kullanıcılar virüs bulaşma riski altında değildi. Bunun yerine, bir nodeyi başarılı bir şekilde çalıştırma yetenekleri tehlikeye girdi. Kötü niyetli aktörler ayrıca, operasyon için yeni bir node kurulduğunu fark edebilir ve güvenlik önlemlerini test ederek zayıflıkları araştırabilir.

Teknik sorunları çözmek için, müşterileri için nodeleri işleten birçok hizmet olarak blok zinciri şirketi vardır. Node operatörü, altyapılarını bağlamak ve istenen blok zincirine göre işlevselliğini sürdürmek için gerekli sermayeyi ve kaynakları kullanır.

Her müşterinin ihtiyaçlarına göre, bir hizmet olarak blok zinciri sağlayıcıları, konsensüs mekanizmasına bağlı olarak, istenen ağ üzerinde minimum yatırım payı da dahil olmak üzere, minimum gereksinimler karşılandığı sürece esasen herhangi bir kamu blok zincirine tam erişimi kolaylaştırır. Hizmet sağlayıcı, nodenin operasyonlarıyla ilgili tüm eylemlerin sorumluluğunu üstlenir ve müşterilerin nodeyi çalıştırmak yerine uzmanlık alanlarına odaklanmasına olanak tanır.

Blok zinciri nodeleri çalıştırmak ve dijital bir ağın ekosistemine katkıda bulunmak isteyen işletmeler için aşağıdaki liste, kullanımı kolay, güvenli ve ölçeklenebilir node yönetim platformlarını içerir. Aşağıdakiler, en iyi blok zincirlerine kurumsal erişim sunan popüler node hizmeti sağlayıcılarının bir listesidir:

  1. Blockdaemon
  2. Infura
  3. GetBlock
  4. Alchemy
  5. QuickNode
  6. Figment

Bu hizmetler, en iyi blok zincirlerine ve dijital varlıklarına API erişimi sağlayarak çalışan nodelerinin karmaşıklıklarıyla ilgilenir. Web3 API’leri, geliştiriciler için çalışmaları düzene sokup basitleştirerek, daha fazla esneklik sağlayarak ve diğer çabalar için bant genişliğini serbest bırakarak iş modellerine verimlilik katar. Hizmet sağlayıcılar, şirketlerin daha az olası sorunla tamamen kendi projelerine odaklanabilmeleri için sorunsuz çalışma ve bakım sağlar.

Blok zincir Node Kurmak yani Kripto Node Çalıştırmak Karlı mı?

Blok zinciri nodeleri bazen çok fazla zaman ve kaynak tüketebilir, ancak çoğunlukla madenciler veya doğrulayıcılar için kârlıdır. Full Nodelar, blokları doğruladıkları ve tüm blok zincirinin geçmişini depoladıkları için daha karlıdır, bu nedenle doğrulayıcı düğümler pasif gelir elde etmeyi bekleyebilir .

Elbette, kötü niyetli hareket eden nodelar, dürüst nodeların geri kalanı tarafından hızla tanınır ve ya payları kesilir ya da ağdan tamamen koparılır. Açıkçası, bu tavsiye edilmez ve bu nedenle bu tür stratejilere daha fazla zaman ayrılmayacaktır.

Light Node çalıştırmanın kripto getirisi sağlamamasına rağmen, yine de kullanıcıları ve diğer nodelar arasında güveni, güvenliği ve gizliliği artırmaya hizmet eder. Doğrulayıcıların ve madencilerin kazandığı finansal ödüller, light node operatörleri için mevcut olmayabilir, ancak kendi düğümünüzü çalıştırmanın gizlilik, güvenlik, kendine güven, sansür direnci ve daha merkezi olmayan bir ağ dahil olmak üzere başka faydaları da vardır.

Kendi nodenizin olması, ağın durumu veya doğrulama için ağa gönderilen işlemlerin gerçekliği hakkında üçüncü taraflara güvenmeniz gerekmediği anlamına gelir . Bu son noktayı açıklamak için, hizmet ödemeleri olarak yalnızca fiziksel altını kabul eden bir fiziksel ticaret merkezinin sahibi olduğunuzu hayal edin.

Şimdi böyle bir düzenlemenin lojistiğini düşünün, altının gerçek olduğunu ve tam olarak doğru miktarda ölçüldüğünü nasıl doğrularsınız? Bir müfettiş ağına mı gönderirsiniz, yoksa tüm doğrulama işlemlerini kurum içinde yapmak için düzenlemeler yapar mısınız? Başka bir deyişle, kendi düğümünüzü çalıştırmak, kripto dünyasının her yerde bulunan ahlakına uygundur: güvenme; Doğrulayın.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.