Uniswap Nasıl Kullanılır?


1

Günümüzde merkeziyetsiz finans kavramının oluşmasında ve büyümesinde rol alan en önemli platformlardan biri Uniswap’dır. Uniswap kullanımını anlatmaya başlamadan önce çok kısa ne olduğunu, kripto para sektörü için önemini ve farklılıklarından bahsedelim.

Uniswap Nedir?

Uniswap; ilk olarak Ethereum ağında başlatılan ve gün geçtikçe hızla büyüyen bir merkeziyetsiz borsadır. Uniswap merkezi aracıların aksine, blok zincir ağında merkeziyetsiz ve açık kaynaklı akıllı kontratlar ile faaliyet göstermektedir.

Akıllı Kontratlar Nedir? Yazımıza buradan ulaşabilirsiniz!

Ayrıca iki coinli likidite yaratma protokolünü yaratan ve uygulayan ilk protokoldür. Uniswap; üzerindeki protokollerde kilitli 5 milyar$’a yakın hacim ile en yüksek TVL değerine sahip merkeziyetsiz borsadır. Uniswap’da Swap yapmanın yanı sıra coinlerinizi stake edebilir ve gelir sağlayabilirsiniz.

Merkeziyetsiz Borsa DEX Nedir? Yazımıza buradan ulaşabilirsiniz!

Merkeziyetsiz borsalar merkezi yani geleneksel borsalardan farklı yapıda olduklarını belirtmekte fayda var. En belirgin ve ayırıcı özellikleri ise şudur. Uniswap gibi merkeziyetsiz borsalar geleneksel bir sipariş defteri yerine otomatikleştirilmiş bir piyasa yapma sistemi kullanırlar. Kullanıcılar, bireysel alış ve satış emirlerini eşleştirmek yerine, ikisi arasındaki orana göre belirlenen fiyatla direk işlem yapar. Bir diğer farkı ise merkeziyetsiz borsalarda herhangi bir hesap açma, kimlik bilgisi girmenize gerek yoktur. Sıcaz cüzdanınız ile bağlanır ve işlemi yapabilirsiniz.

CEX – DEX Farkı Nedir? Yazımıza buradan ulaşabilirsiniz

Uniswap Nasıl Çalışır?

Uniswap Kullanımı:

Uniswap, daha verimli piyasalar yaratmak amacıyla merkezi borsaların aksine, piyasa yapıcısı olmak yerine likidite havuzlarını kullanır.  “Likidite sağlayıcı” olarak sınıflandırılan her yatırımcı diğer kullanıcıların alıp satılabilmesi için akıllı kontratlar vasıtasıyla borsaya likidite sağlar. Likidite sağlayıcılarına, o işlem çifti için kazanılan işlem ücretlerinin belirli bir yüzdesi ödenir. Her ticari işlem karşılığında, diğer token’in miktarına bağlı olarak token havuzundan o oranda token çıkarılır. Dolayısı ile bu işlem sonucunda söz konusu token fiyatı sürekli olarak değişmektedir. Uniswap’ın kodu, açık kaynaklı kripto para birimlerinde çatalların oluşmasına benzer şekilde, yeni borsalar oluşturmak için çatallanabilir.

Uniswap’ı Benzersiz Yapan Şey Nedir?

Uniswap ile ilgili en özgün şeylerden biri, projenin kendisinin herhangi bir gelir elde etmemesidir. Üzerindeki tüm likiditeyi kullanıcıları sağladığından platform tüm ücretleri doğrudan likidite sağlayıcılarına gönderir. Bu da, ücretlerin tamamının borsayı işleten merkezi otorite tarafından emildiği merkezi borsalardan çok uzaktır.

Ağın likidite sağlayıcılarına ödenen mevcut işlem ücreti işlem başına %0,3’tür. Bu tutar otomatik olarak likidite havuzuna gönderilir ve likidite sağlayıcılar bunu istediği zaman kullanabilir. Bu işlem ücretleri, her bir likidite sağlayıcının havuzdaki payına göre dağıtılır.

Uniswap Kurucusu Kimdir?

Uniswap; 2 Ekim 2018 tarihinde, eski bir Siemens çalışanı makine mühendis Hayden Adams tarafından kurulmuştur.

Uniswap Gelişimi

Uniswap ekibi, 2021 yılında V3’ü devreye aldı. Hadi gelin bir de V3’e gelen süreci inceleyelim.

Uniswap v1, herkesin varlıkları ortak pazar oluşturma stratejilerine bir araya getirebileceği bir takas türü olan otomatik piyasa yapıcılar (AMM’ler) için bir konsept kanıtı olarak Kasım 2018’de piyasaya sürüldü. Mayıs 2020’de Uniswap v2, yeni özellikler ve optimizasyonlar sunarak AMM’nin benimsenmesinde büyük rol oynadı. Lansmanından 1 yıl sonra 135 milyar doların üzerinde işlem hacmi yakaladı. Uniswap v3 ise konsantre likidite, likidite sağlayıcılarının yatırdıkları coinleri hangi fiyat aralıklarına tahsis etmek istediğii üzerinde ayrıntılı kontrol sağlar.  Likidite sağlayıcılarının değişen derecelerde risk almaları için uygun şekilde tazmin edilmesini sağlayan çoklu ücret katmanları,  Uniswap v2’ye göre 4000 kata kadar daha yüksek getiri elde edebilir

Uniswap ‘da Al Sat Nasıl Yapılır?

Uniswap Swap (Takas) İşlemleri:

lk olarak Uniswap anasayfasına ulaşıyoruz. Ardından “Launch App” sekmesine basıyoruz. Sizler için Uniswap platformunun direk swap sayfası linkini ekliyoruz. Ardından sıcak cüzdanımızı platforma bağlıyoruz. Eğer sıcak cüzdanınız yoksa Ethereum ağının en çok tercih edilen sıcak cüzdanı Metamask’ı kullanmaya başlayabilirsiniz. Metamask Cüzdan Nasıl Kurulur? Yazımıza buradan ulaşabilirsiniz!

Ethereum Ağında Swap Nasıl Yapılır?

Ethereum Ağında Coin Alma – Satma:

Sıcak cüzdanımızı platforma bağlıyoruz. Üst kısıma takas yapmak istediğimiz coinimizi alt bölüme ise almak istediğimiz coini seçiyoruz. Almak istediğiniz coini eğer açılan listede bulamıyorsanız Coinmarketcap ya da   sitelerinden ERC-20 ağı kontrat adresini bulmalısınız.

seçtiniz ve dilediğiniz miktarları yazabilirsiniz. Ancak burada bir adım karşımıza çıkıyor.

Akıllı kontratlar ile işleme her girdiğiniz her platform sadece 1 kereye özel sizlerden takas yaptığınız coin ile ilgili sözleşmeyi imzalanızı ister.  Bu sizin platforma ilgili coinle ilgili verdiğiniz izinden ibarettir.

sonra artık “Swap’ı Onayla” butonuna basarak takas işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Polygon Ağında Swap Nasıl Yapılır?

Polygon Ağında Coin Alma – Satma:

İlk olarak Ethereum ile başlayan Uniswap, sonraki güncellemeler ile Polygon ağı üzerinde de çalışmaya başladı.

Polygon Nedir?

Polygon hız ve düşük transfer ücretleri ile Ethereum’a alternatif olarak en çok kullanılan blokzincir ağlarından biridir. Polygon ağında swap, staking ve benzeri işlemleri Ethereum ağına kıyasla çok daha hızlı ve çok düşük transfer ücreti ödeyerek yapabilirsiniz.

Polygon Ağı Nasıl Metamask’a Eklenir?

Metamask’a Polygon Ağı Eklemek için videomuza ulaşabilirsiniz!

Uniswap üzerinde Polygon ağını seçerek Metamask cüzdanınıza Polygon ağını yükleyebilirsiniz. Bu işlem ile birlikte platform otomatik olarak sizi Polygon ağına bağlar. Sizler herhangi bir yanlışlığa karşı aşağıdaki parametreler ile eklediğiniz ağın sağlamasını yapabilirsiniz.

  • Network Name: Polygon
  • New RPC URL: https://polygon-rpc.com/
  • Chain ID: 137
  • Symbol: MATIC
  • Block Explorer URL: https://polygonscan.com/

Polygon ağı üzerinde Swap yapabilmek için öncelikle Uniswap’da Polygon ağına geçiyoruz.

Ardından cüzdanımız uyarı veriyor ve cüzdanımızı Polygon ağına geçiriyoruz.

Az önce Ethereum için yaptığımız Swap adımlarının aynısını Polygon için de yapabilirsiniz. Coinleri swaplamadan önce Polygon ağı kontrat adresleriyle çağırmayı unutmayın. Ayrıca coinlerinizi Ethereum ağından Polygon ağına köprülemek için gereken köprü uygulamasının linki hemen swap ekranının altında gözükmektedir. Kolaylıkla tokenlerinizi Polygon ağına çekebilirsiniz.

Arbitrum Ağında Swap Nasıl Yapılır?

Arbitrum Ağında Coin Alma – Satma:

Arbitrum Nedir?

Arbitrum ağı, Ethereum’u ölçeklendirme ve işlem ücretlerini düşürme amacıyla oluşturulmuş bir Optimistic Rollup Layer-2 çözümüdür. Rollup’lar bağlı oldukları ağın etrafında ana ağa entegre bir şekilde çalışmaktadırlar. Ethereum ağındaki işlemler Arbitrum’a aktarılır ve yüzlerce işlem tek bir Ethereum bloğunda çözülmüş olur. Ethereum 2.0 ile amaçlanan 3000TPS değerinin bile %50 daha fazlasını vaat etmektedir.

Arbitrum Ağı Nasıl Metamask’a Eklenir?

Uniswap üzerinde Arbitrum ağını seçerek Metamask cüzdanınıza Arbitrum ağını yükleyebilirsiniz. Bu işlem ile birlikte platform otomatik olarak sizi Arbitrum ağına bağlar. Sizler herhangi bir yanlışlığa karşı aşağıdaki parametreler ile eklediğiniz ağın sağlamasını yapabilirsiniz.

  • Network Name: Arbitrum One
  • New RPC URL: Arbitrum One https://arb1.arbitrum.io/rpc
  • Chain ID: 42161
  • Symbol: AETH
  • Block Explorer URL: https://arbiscan.io

Swap işlemi Ethereum ağındaki ile aynı mantıktadır. Herhangi bir problemle karşılaşmayacaksınız. Ayrıca coinlerinizi Ethereum ağından Arbitrum ağına köprülemek için gereken köprü uygulamasının linki hemen swap ekranının altında gözükmektedir. Kolaylıkla tokenlerinizi Arbitrum ağına çekebilirsiniz.

Optimism Ağında Swap Nasıl Yapılır?

Optimism Ağında Coin Alma – Satma:

Optimism Nedir?

Optimism, Ethereum geliştiricilerinin, kodda çok az değişiklikle veya hiç değişiklik yapmadan Ethereum üzerindeki mevcut tüm araçları yeniden kullanmalarına olanak tanır. Bu, programlama dilleri (Solidity, Vyper) ve Ethereum Sanal Makinesinin (EVM) nasıl çalıştığı gibi geliştirici yığınının iyi anlaşıldığı ve hızla yeniden kullanılabildiği anlamına gelir. Ethereum mimarisinde değişikliklerin Ethereum’u daha ölçeklenebilir hale getirmek için yapıldığı Layer-1 ölçekleme çözümlerinin aksine, Layer-2 ölçeklendirme çözümleri, işlemleri ve hesaplamaları ana zincirden ikinci bir katmana taşıyarak, gaz ücretlerini azaltır ve işlem hacmini artırır.

Optimism Ağı Nasıl Metamask’a Eklenir?

Uniswap üzerinde Optimism ağını seçerek Metamask cüzdanınıza Optimism ağını yükleyebilirsiniz. Bu işlem ile birlikte platform otomatik olarak sizi Optimism ağına bağlar. Sizler herhangi bir yanlışlığa karşı aşağıdaki parametreler ile eklediğiniz ağın sağlamasını yapabilirsiniz.

Swap işlemi Ethereum ağındaki ile aynı mantıktadır. Herhangi bir problemle karşılaşmayacaksınız. Ayrıca coinlerinizi Ethereum ağından Optimism ağına köprülemek için gereken köprü uygulamasının linki hemen swap ekranının altında gözükmektedir. Kolaylıkla tokenlerinizi Optimism ağına çekebilirsiniz.

CELO Ağında Swap Nasıl Yapılır?

Celo Ağında Coin Alma – Satma:

CELO Nedir?

Celo, akıllı telefon kullanıcıları arasında kripto para benimsenmesini artırmayı hedefleyen bir blokzincir ekosistemidir. Celo bu sistemiyle dünyanın her yanındaki kullanıcılarına en kolay şekilde kripto para ödemesi yapması için çalışmaktadır. Celo günümüzde bankacılık sektörüne erişimi olmayan milyarlarca akıllı telefon kullanıcısına, telefon numaralarını açık anahtarlar olarak kullanarak, yalnızca birkaç basit işlemle varlık alıp satabilme imkanı sunmaktadır.

CELO Ağı Nasıl Metamask’a Eklenir?

Uniswap üzerinde CELO ağını seçerek Metamask cüzdanınıza CELO ağını yükleyebilirsiniz. Bu işlem ile birlikte platform otomatik olarak sizi CELO ağına bağlar. Sizler herhangi bir yanlışlığa karşı aşağıdaki parametreler ile eklediğiniz ağın sağlamasını yapabilirsiniz.

  • Network Name: Celo
  • New RPC URL: https://forno.celo.org
  • Chain ID: 42220
  • Currency Symbol (Optional): CELO
  • Block Explorer URL (Optional): https://explorer.celo.org

Swap işlemi Ethereum ağındaki ile aynı mantıktadır. Herhangi bir problemle karşılaşmayacaksınız. Ayrıca coinlerinizi Ethereum ağından CELO ağına köprülemek için gereken köprü uygulamasının linki hemen swap ekranının altında gözükmektedir. Kolaylıkla tokenlerinizi CELO ağına çekebilirsiniz.

Uniswap’da Likidite Provider Olmak

Uniswap Stake Nasıl Yapılır?

Uniswap, dijital, merkezi borsaların geleneksel mimarisini ortadan kaldırarak emir defterini geçmişe gömer. Bu kısmen, Otomatik Piyasa Yapıcı (AMM) olarak bilinen daha yaygın bir merkeziyetsiz borsa modelinin bir türü olan Sabit Ürün Piyasa Yapıcı tasarımı sayesinde mümkün olmaktadır.

Otomatik Piyasa Yapıcılar, yatırımcıların işlem yapmak için kullanabilecekleri likidite rezervlerini (havuzları) tutan akıllı sözleşmelerdir. Bu rezervler, teşvik edilen likidite sağlayıcılar tarafından finanse edilmektedir. Havuza iki farklı tokenden aynı değerde yatırabilen herkes, bu likidite sağlayıcılarından biri olabilir. Yatırımcılar, likidite havuzlarındaki stake’leri karşılığında havuza bir ücret öderler ve bu da havuzdaki stake’lerine göre likidite sağlayıcılara dağıtılır.

Likidite sağlayıcılar, eşit değerde iki token yatırarak yeni bir kullanılabilir işlem piyasası yaratırlar. Bu iki token, ETH ve herhangi bir ERC-20 tokeni veya iki ERC-20 tokeni olabilir. Bu havuzlar genellikle, DAI gibi stablecoin’lerden oluşur, ancak böyle olması zorunlu değildir. Uniswap likidite sağlayıcıları, piyasalar yaratmanın ve yatırımcıların işlem yapabilmeleri için likidite sağlamanın karşılığında, tipik olarak tüm likidite havuzundaki paylarını temsil eden “likidite tokenleri” ile ödüllendirilir.

Uniswap UNI Coin Nedir?

UNI Token, Uniswap merkeziyetsiz borsasının yönetiminde söz sahibi olunmasını sağlayan bir yönetim tokenıdir ve Ethereum tabanlıdır.

Merkeziyetsiz Uniswap protokolü, sistem içi güncelleme ve değişimlerin yapılabilmesi amacıyla kullanıcı fikirlerini diğer kullanıcılara sunmaktadır. Kullanıcılar da sahip oldukları UNI Tokenlar sayesinde bu güncellemeler için oy kullanmaktadır. Güncelleme ya da değişim yalnızca oylama sonucuna göre yapılabilir. Uniswap protokolünde yapılan değişiklikler, $UNI adlı kripto para birimi sahipleri tarafından oylanır ve ardından bir geliştirici ekibi tarafından uygulanır. UNI, protokolün başlangıç döneminden beri ilk kullanıcılara dağıtılmıştır. 1 Eylül 2020’den önce Uniswap ile etkileşime giren her Ethereum kullanıcısına, 400 UNI (o günki yaklaşık değeri 1.400$ civarındaydı) talep etme hakkı verilmiştir. Uniswap, bir ICO veya herhangi başka token satışı gerçekleştirmedi. Uniswap, UNI tokenlerini hem topluluk üyelerine (aktif işlemciler) hem de likidite sağlayıcılara belirli bir dağıtım planına göre dağıtacaktır.

UNI Token 2018 yılında piyasa sürülmüştür. DeFi projelerine karşı artan ilgi sayesinde UNI Token 2020 yılında ciddi değer kazanmıştır. Dolaşımda bulunan miktarı 202.417.054 adettir ve piyasaya toplam 1 Milyar UNI sürecektir.

Uniswap (Uni) Coin Nasıl Satın Alınır?

UNI tokeni Paribu, BTC Turk, Binance TR gibi yerel veya Binance, Bybit, MEXC gibi global borsalarda kolaylıkla bulabilirsiniz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Bültenimize Katılın

    Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.